Dobrý večer cestovatelé, celý život jsem dovolenkoval pomocí CK a nyní jsem se rozhodl že vyzkouším cestovaní na vlastní pěst. Rád bych v únoru vyrazil se svou přítelkyní do zahraničí na max. 3 týdny a rozpočet pro jednu osobu by byl kolem 50tis. Nechci jen ležet na pláži, ale hlavně prozkoumat zemi, proto mi do oka padla Srí Lanku, kde bych právě dva týdny cestoval a přespával v guest housech. Napadlo mě půjčení vozidla bez řidiče, protože nechci trávit dovolenou ve třech a u veřejné dopravy se bojím, že bych toho nestihl tolik(+ se nechci mačkat x hodin). Na netu jsem se dočetl, že se  dá ze SL dobře doletět na Maledivy a tam poté relaxovat u moře, ale otázka zní jestli ty obydlené ostrovy stojí vůbec za to. (čas letadlem na Maledivy, přeprava lodí, bydlení v ňákém obyčejném pensionu, který bude i tak předražený jen kvůli pár fotkám a abych se mohl pochlubit že jsem byl na Maledivach? :-/ ) Fotky z Malediv jsou nádherné, ale věřím, že ty peníze jdou využít i lépe.Původně jsem chtěl letět s emirates, ať si tu dovolenou začnu hezky užívat už od první minuty, ale poté jsem se zamyslel nad tou cenou a co za to vlastně dostanu. Alkohol-jsem abstinent, jídlo-kvůli tomu snad neletim letadlem :-) takže jediné + vidim asi v prostoru na nohy :-D Momentálně nejsou ani akce na letenky takže koukám po všech společnostech. Budu rád za Vaše rady do začátku, ohledně letecké společnosti, SL, Malediv a nebo i klidně doporučení jinačí země, kam se dá vyrazit v únoru s timto rozpočtem. .

Dovolena do 100tis.

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

tak zial to je uz je "blbost" turistu, ktory sa tam trepe za kazdu cenu. tiez som siel na Sri Lanku prvy krat a vyhol som sa Kandy, Adam's peak, Pinawalle... a teda nemam pocit ze by som o nieco prisiel

0 Citovat

Born2Win napsal(a):

Ano, ale nekdo, kdo jede do Thajska poprve, nejcasteji skonci prave v Bangkoku, Chiang Mai a na ostrovech. Proto ma logicky pocit, ze je to samej rusak a “uz to neni, co to byvalo”. Dale viz Michaluv prispevek nade mnou. 



A proč mi tohle vysvětluješ? Já jsem psal, že zobecnění o tom, jak je Thajsko provařená turistická destinace a není co bývalo je blbost. A pokud si pamatuju, tak jsi argumentoval právě amíkem, kterej tam jezdí 30 let a "už to není co bývalo". Takže buď jezdí do Bangkoku, Pattaye nebo Chaing Mai nebo má mylnou představu, že se jedna z ekonomicky nejsilnějších zemí JV Asie výrazně profitující z turistického ruchu za 30 let nezmění, v každým případě je tahle úvaha mimo.


Mimochodem, pokud do Thajska jede někdo poprvé (jako první dovolená v JV Asii), tak z něho bude nadšený i v těch profláknutých místech.
0 Citovat

eremi napsal(a):


Mimochodem, pokud do Thajska jede někdo poprvé (jako první dovolená v JV Asii), tak z něho bude nadšený i v těch profláknutých místech.


Souhlas. Nemá cenu tady dávat konkrétní příklady. Můj názor je, že Thajsko je nejvhodnější země, kam jet na první dovolenou bez CK z důvodu již výše několikrát zmíněných (infrastruktura, jednoduchost vše zařídit, ceny, bezpečnost...). Jen si zvolit vhodný itinerář, ale to je na samostatnou diskuzi.

0 Citovat

Co je to v Thajsku vhodný itinerář?

0 Citovat

Roman napsal(a):

Thajsko je nejvhodnější země, kam jet na první dovolenou bez CK z důvodu již výše několikrát zmíněných (infrastruktura, jednoduchost vše zařídit, ceny, bezpečnost...).

No, nevím, jestli bych byl takový střelec na první dovolenou bez CK... My jsem napřed sami jezdili/létali řadu let po Evropě, než jsem se otrkal a odvážil do Thajska... spíš bych tedy řekl "nejvhodnější pro první zámořskou dovolenou bez cestovky". 

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Co je to v Thajsku vhodný itinerář?


Takovy, ktery odsouhlasi na CL (:

0 Citovat

mirjur napsal(a):

My jsem napřed sami jezdili/létali řadu let po Evropě, než jsem se otrkal a odvážil do Thajska.

Zas až tak bych to nedramatizoval :-)
0 Citovat

Tiež by som to nedramatizoval. Mladsis sestra klasicky pár rokov len cez cestovku také to "povinné" leto pri stredozemi a potom hneď Thajsko na 2 týždne a bez problémov. A potom na druhý rok Zanzibar. Ja som v oboch destináciach napr. ešte nebol :))

0 Citovat

Tak se to tu trosku svrhlo na hadku o Thajsku , ja jsem osobne v Thajsku nebyl. zvazujeme to , ovsem zacinam mit pocit ,ze skutecne je Thajsko  cim dal vetsi  megaturistika a tak si rikam abychom nebyli zklamani

Pokud odectu  dve cesty kolem sveta s batohem a prazdnou kapsou . ktere se odehravaly pred 16  respektive 20 lety .kdy jsem po ceste  hledal praci abych se pak pohnul jinam,takze to nebylo uplne klasicke cestovani ,   tak  az ted v poslednich letech vyrazime ve dvou  mimo Evropu  , zatim to byl Oman, letos Jamajka  , ted se chystame  na Mauritius  a mam pocit , myslim , ted  vseobecne , ze v CR  ted frci  cestovani za exotikou tak trochu  v duchu byt in , samozrejme jsou uplne jine podminky nez byly pred 20 lety . ale je vzdy ta cesta  v pomeru cena/ vykon  to prave orechove, co treba muze mit clovek  i v Evrope ?

Jiste cestovatel jezdi po svete ,aby poznal jine krajiny ,jine kultury atd , neni pak ale prave timto , ten pomer cena/vykon  ponekud zkresleny ? , jiste v unoru toho na vyber  moc v Evrope neni , Kanarske , Madeira  ( koupani na Porto Santo ) pri sesti na pocasi Kypr a pak uz se musime dostavat dal  .kde ty evropske pomery  budou cim dal odlisnejsi , nebo tak jak se tu hodne pise  provarene  turisticke mista ...

0 Citovat

Mikire díky, že jsi nás asi po tisící informoval, že Thajsko plánuješ, počítám, že pravidelní návštěvníci už to ví všichni, takže to klidně příště vypusť. Z čeho začínáš mít ten pocit? Nikdy jsi nebyl v JV Asii a chceš něco hodnotit? Trochu blbost, ne? A ano, to, co najdeš v JV Asii rozhodně v Evropě nenajdeš. Jinak teda pokud jsi spokojen s Kanáry, tak neměj strach, že by Ti někde něco přišlo jako turisticky provařené místo. Jo a píše se zvrhlo.



0 Citovat

Já teda nevím, ale 100 tisíc na osobu mi přijde jako raketa. Já byl s mladou v Thajsku na 17 dní a se vším všudy jsme platili cca 50 tisíc dohromady (včetně obleku). Nejezdili jsme nějak ultra low cost, jídla ve stáncích (BTW Pad thai 50-70 THB), hotely standard, měli jsme i hotel s bazénem na střeše za pár kaček a stihli jsme Bangkok, Erawan, Kanchanaburi, Koh Samui - Phangan - Tao včetně dvou vnitrostátních přeletů. Takže i krásná dovolená nemusí být drahá. Je pravda, že to byla naše první "daleká" dovolená, ale Thajsko se nám líbilo (až na to, že to tam není moc eko a na přírodu se celkem sere)

0 Citovat

Není to 100 k na osobu, ale na dvě osoby. Ty jsi se pohyboval jen v Bangkoku a okolí + 3 ostrovy vedle sebe, nejezdil jsi tedy prakticky nikam a druhá věc je, jestli do toho počítáš i letenky do Thajska.

0 Citovat

Tak nás ve 2 vyšlo 14 dní na trase Malajsie-Thajsko na cca 40k za oba i s těmi letenkami. Nepočítám do toho jídlo a pití, za to doma utratíme stejně nebo možná i víc, a oblek a mobil taky ne. :-)  Přelétávali jsme, jezdili trajekty... Takže za mě taky ano, dá se to relativně levně.

0 Citovat

eremi  .myslim ,ze nejsem jediny , kdo neco hodnoti i kdyz tam nebyl .ano v jv Asii jsem opravdu nebyl , pokud nepocitam cestu ze Zelandu pres Singapur ,ale  na mnoho veci si udelas prece svuj nazor i kdyz osobni zkusenost s nimi nemas . mozna ze moje jakasi pochybnost nebo neduvera  vychazi  s toho , ze jde o vychod . vim ze dnesni mladi  berou vychod jako skannzen a navstevuji  radeji vychodni zeme , nez zapadni  , nevadi mi  nepohodli pri cestovani , nejsem ekolog , tak  zase to tak s tou citlivosti k prirode neprozivam  i kdyz urcite dame prednost krasne  prirode  pred haldou pet flasek a odpadky na kazdem kroku , ale na urcity standard  jsem si zvyknul   a urcite evropske zvyky  proste v Asii vseobecne nemas

Neporovnaval jsem taky s Kanarama  , ale treba jsem premyslel nad porovnanim Omanu , Jamajky a ted  urcite srovnam s temito zemeni  i Mauritius   a mimochodem  i na Kanarech jsou  turisticky  velmi  klidna  a skvela mista a pritom je zachovan ten evropsky standard

Mozna jsem to i blbe nejak napsal a nevystihl tim  presne tu myslenku , vychazim s uvahy a otazky  ,co za zeme  na 3 tydny,  pri rozpoctu 100 K pro dva,  aby  bylo jak poznavani,  tak koupani , aby to bylo pro nekoho , kdo doposud jezdil jen s cestovkou  tzn , ze ho nekdo vodil za ruku , vse zaridil , ukazal turisticke atrakce a zkasiroval ho minimalne o 1/3   ceny vic , nez kdyz by jel sam , pri mimoevropskych zalezitostech asi i o polovinu

Obecne se pridavam k nazoru mirjura , ze Thajsko je asi trosku na zvazenou jako prvni destinace bez cestovky . mozna ale .  ze Asii obecne krivdim  a kdyz uz tu byla i zminka o Zelandu , tak myslim ,ze ten se da ze 100 K  na 3 tydny .pri dobre cene letenky zvaldnout a nabidne asi i vic, nebo  rekneme  kulturnejsi a evropstejsi  zazemi nez  Thajsko . jen mi na  tom vadi  kratka doba ,je to s odrenyma usima   tyden severrni ostrov , dva tydny jizni  + to chce  dny navic na ty prejezdy
0 Citovat

eremi, samozřejmě letenky do Bangkoku z Mnichova do toho (tenkrát byla akce s OmanAir za cca 10500,- Kč). Je to včetně jídla, alkoholu i tabáků a cigaret z Duty z Ománu

0 Citovat

mikir napsal(a):

Obecne se pridavam k nazoru mirjura , ze Thajsko je asi trosku na zvazenou jako prvni destinace bez cestovky . mozna ale .  ze Asii obecne krivdim


Za celý život jsem procestoval prd, funguju vlastně poslední tři roky.  Samostatné max dvoudenní výlety nízkonákladovkou po evropských městech.
Pak jsem tam rovnou napálil Thajsko na 14 dnů. V Dubaji na letišti brada až u kolen. V Bkk na letišti brada u kotníků. A pak naprostá pohoda. Pokud je tazatel svéprávný a má normalní zdravé uvažování, nebude mít problém. A proč nebude mít problém? Ad výše - protože právě Thajland je super vstupní brána do Asie díky infrastruktuře, jsou zvyklí na zápaďáky, atd. Jasně, načetl jsem si předem, co mohu čekat. Omrknul jsem, kde budu bydlet, kam chci jít. Ano, vyzkoušeli na mě krom diamantů všechny možné podrazy. Ale jak píšu, pokud uvažuje zdravým selským rozumem, nemá se čeho bát. 

0 Citovat

mikir: jediný, co Ti můžu doporučit, tak tam vyraž a uvidíš. A jak jsem pochopil z původního dotazu, tak tazatel asi neměl představu nějaké low cost dovolené, což by v případě NZ tomu tak bylo v této cenové relaci.

0 Citovat

eremi napsal(a):

mikir: jediný, co Ti můžu doporučit, tak tam vyraž a uvidíš. A jak jsem pochopil z původního dotazu, tak tazatel asi neměl představu nějaké low cost dovolené, což by v případě NZ tomu tak bylo v této cenové relaci.

 Mikir placa pate přes devate. Mluví o západním standardu a pak srovnává s Jamajkou a Omanem. Mikire ty si myslis,ze v Thajsku jsou 100 let za opicema. Zalet si tam a uvidíš. Do te doby se k tomu raději nevyjadřuj. Pry odpadky na každém kroku. To mě poser. V Thajsku! Pokus chceš vidět odpadky na každém kroku,tak si zalet do Indie nebo Indonésie. 

50 tis na jednoho, pokud se k tomu mužu vyjádřit, je na 3 týdny maličko lepší standard,obzvláště pro někoho,kdo v tom neumí chodit a chce si trosku dopřát a něco procestovat.  Ano, 3 týdny se daji udělat za 20 tis,pokud jíš na ulici, prakticky necestujes a bydlíš levné. 

0 Citovat

niemandos, at ti nepraskne cevka. ja uz na zacatku rikal ze se mu dostane itineraru na dvakrat kolem koule trip, pak jsem udelal nejakou kalkulaci od boku, kde bylo jasne, ze tech 50k grand total neni nijak premrsteny budget. je to vzdy o standardu pod ktery nepodlezes. a ten ma nastaven kazdy jinak, proto existuji hostely za par stovek THB a luxury resorty za mnohonasobek. proto thajsko nekdo udela ve dvou za 40k a jinemu nestaci dvojnasobek pro jednoho.

0 Citovat

Daniel napsal(a):

niemandos, at ti nepraskne cevka.


Neboj. Zrovna jsem si dal 2 piva k obědu, takže jsem snížil muj jinak vysoký tlak. Jen už jsem nemohl číst ty kecy od  někoho, kdo tam nikdy nebyl a nejčastější destinací jsou u něho Kanárské ostrovy.
0 Citovat

vidis, ja si dal 2 suche cidery, 2 kolecka tlacenky s cibuli, 4 platky zveriny s bramborovou kasi a resim opravdovou cestovatelskou vyzvu jak se dostat z PRG na STN abych stihnul v klidku pripoj do Derry. TO uz je vyssi divci, ne jak naplanovat 3 tydny v Asii.

0 Citovat

Tak s tím by Ti zase mohl helfnout Ryanair guru mikir :)

0 Citovat

Michal napsal(a):

Tak já mluvím o letošním lednu. Taxi v Bangkoku nebo tuktuk na 2 až 3 kilometry za 200 až 300 THB. Tuktukářů jsem se ptal, cenu taxi mám z aplikací Grab a Uber. Samozřejmě, když je štěstí a není člověk v centru, dá se dostat na cenu 60 THB. Což se mi podařilo dvakrát.


Já byl v lednu v Bangkoku taky a ty ceny jsou teda mimo. 160 THB mě stála cesta dlouhá 16 km. Když jsme jeli ve špičce, tak cesta 20 km stála 330 THB. V Chiang Mai cesta dlouhá 10 km za 81 THB. Což mi přijde dobrá cena.


Všechno přes UBER.

0 Citovat

To se to tady pěkně zvrhlo. Tazatel chtěl radu a místo toho se tady debatuje o ničem.

Znovu shrnu velice jednoduše, jak tady bylo už několikrát zdůrazněno: Thajsko je pro začátečníka naprosto ideální a troufnu si tvrdit, že jednodušší než cestování po Evropě. Např. chceš se dostat z bodu A do bodu B - zajdeš do nejbližší CK, která je na každém rohu, a oni ti zajistí vše tak, že tě vyzvednou v hotelu, dovezou do přístavu a na ostrově tě zavezou do bodu B. Krásně si tě olepí nálepkou a šoupou tě po trase jako balík. V Evropě si musíš vše zjistit sám, koupit odděleně každou přepravu, najít si přístav...a pokud by jsi to chtěl se vším všudy jako v Thajsku s pomocí nějaké agentury, tak se pěkně prohneš.

0 Citovat

niemandos , jelikoz nemas vyplnene kolik zemi jsi navstivil, tak nemohu vedet, kde vsude jsi byl . ja jich mam 54 a za nedlouho pribude dalsi a 20 let s cestovkama nejezdim .  takze i kdyz jsem v Thajsku nebyl , tak snad si nejaky usudek ve srovnani s jinymi zememi mohu udelat  a o odpadcich ( pet lahve atd ) pise nekdo jiny, tak  jsem to bral jako neci poznatek ,do tam byl a  nakonec  ten dotaz  neznel na hodnoceni Thajska ,ale na vyber zeme  kam letet  poprve bez cestovky a pro tento dotaz  neni v uvaze jen cena , ale treba i  to kde te oskubou jako neznalce , kde na tebe budou zkouset vsechno moze , protoze jsi pro ne zdojem prijmu  a jestli to tedy  funguje  tak jak pise Roman , tak ta  CK neni jiste charita  i kdyz to bude o jinych cenach nez v Evrope  ,ale jak pise Eremi  ,zalet si tam a uvidis ., jinak jsem  neresil low cost a vyssi standard , to uz si musi tazatel rozhodnout  sam  a k Zelandu  jsem se mozna priklonil proto , ze jsem tam 3 mesice byl

0